Navigace

Obsah

Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů ve školní jídelně

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek: 

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování – např. restaurací, jídelen, sociálních ústavů, nemocnic, prodejen, pekáren apod. Dne 13. prosince 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. 

Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká. 

Zákonné ustanovení určuje vedoucím a ředitelům jídelen „jasně a zřetelně označit” (toto není blíže specifikováno). Obecně lze odvodit, že se jedná o takové značení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna, nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů. 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brán v žádném případě zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků.Tuto přecitlivělost si musí každý strávník nebo zástupce strávníka sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Školní jídelna má funkci pouze informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů. 

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které se používají ve školní jídelně při výrobě jednotlivých pokrmů. 

Rodiče strávníků a strávníci budou informováni s předstihem na webových stránkách školní jídelny, dále na vývěsce u vchodu do školy, na vývěsce před kanceláří a prostorách školní jídelny. Nelze se při vaření obědů věnovat jednotlivcům se svojí přecitlivělostí na některý z alergenů. Školní jídelna zajišťuje stravování žáků a podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen. Dietní stravování je možné domluvit s vedením školy dle ustanovení vyhlášky o školním stravování.

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13. prosince 2014 v souladu s potravinovým právem. 

Odvolání na legislativu:

  • EU = 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahradit = 1169/2011 EU článek 21
  • ČR = Vyhláška 113/2005 Sb., O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8, odst. 10

 

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky dokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergii nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. 

Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví. 

Jídelní lístek je vždy vyvěšen v prostoru školní jídelny, u vchodu do školní jídelny, u kanceláře školy a na webových stránkách. 

Ten, kdo netrpí alergií na žádné potraviny, se tímto značením nemusí zabývat. 

Voda alergenní není. 

Seznam číselného označení alergenů je vyvěšen níže. 

V Deštném 1.11.2014 

Valentová, vedoucí školní jídelny 

 

alergeny

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU 

1) Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich 

2) Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život 

3) Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život 

4) Ryby a výrobky z nich 

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život 

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich 

7) Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život 

8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů 

9) Celer a výrobky z něj 

10) Hořčice a výrobky z ní 

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich 

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 

13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj 

14) Měkkýši a výrobky z nich